Cikkek ábécé sorrendben
„Bornemzet a magyar...”
A bor és a szőlő mint az ünnepi fogások alapanyaga
„Bornemzet a magyar, ezt a legtöbb honfitársunk így gondolja. Az már kevésbé él a köztudatban, hogy a szőlő és a belőle készült nemes nedű az ételek fontos alapanyaga, kiegészítője is lehet. Néprajzos kollégám, Báti Anikó – a HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa – ezúttal e témáról nyújt történeti áttekintést, egyúttal ötleteket adva a közeledő karácsonyi ünnepek menüjének megtervezéséhez.” – olvashatjuk Báti Anikó írásának bevezetőjében. A cíkk végén szereplő receptek: – Ünnepi almaleves Dánszentmiklósról – Töltötthagyma-leves (Szoche Dolmá) Kövi Pál „Erdélyi lakoma” című könyvéből – Sült derelye vörösboros aszalt szilvával, ahogy Aldebrőn a németek készítették