Cikkek ábécé sorrendben
Savanyúlé, galuska, édeslaska...
Fejezetek a moldvai magyarok étkezési szokásaiból – I. rész
- Lapszám: 2021/5
- Kezdőoldal: 22
- Szerző: Halász Péter
- =>
„Moldvában […], mint általában a hagyományos közösségekben az étel elsősorban a test táplálását szolgálta és nem a látvány és az ízlelés gyönyörűségét. Ünnepekkor is inkább a közös táplálkozás élményén és az ételek örvendetes mennyiségén volt a hangsúly, csak újabban, városi, meg külországból való hatásokra kezdtek divatba jönni újabb, figurásabb ételek.” – írja tanulmánya bevezetőjében Halász Péter, akinek írásából részletesen megismerhetők az ételkészítés eszközei, helyei és alapanyagai, s tárgyal olyan kérdéseket is, mint például a vadon termő növények szerepe a táplálkozásban.