Cikkek ábécé sorrendben
Botratekercs, tőkebéles, dorongfánk
„Morzsák” a kürtőskalács történetéből
- Lapszám: 2021/4
- Kezdőoldal: 53
- Szerző: Juhász Katalin
- =>
Juhász Katalin gasztronómiai írása ezúttal a „tipikus erdélyi, sőt inkább székely sütemény” történetét és jelenét vázolja.
A cikkben található receptek: Kürtőskalács Porániné módja szerint, Mikes Mária 1781-es szakácskönyvében; A kürtös kalács (Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv, 1892); Kövi Pál kürtőskalácsreceptje (Erdélyi lakoma, 1980); Dorongos fánk Simai Kristóf 1795-ös szakácskönyvében; Dorongfánk (Rézi néni: Szegedi szakácskönyv); A tiszántúli két kürtőskalács-típus (Ecsedi István); Hőkkönsütt perec, kerekperec, nádas perec (Kepéné Bihar Mária: Hetés népi táplálkozása).
A cikkben található receptek: Kürtőskalács Porániné módja szerint, Mikes Mária 1781-es szakácskönyvében; A kürtös kalács (Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv, 1892); Kövi Pál kürtőskalácsreceptje (Erdélyi lakoma, 1980); Dorongos fánk Simai Kristóf 1795-ös szakácskönyvében; Dorongfánk (Rézi néni: Szegedi szakácskönyv); A tiszántúli két kürtőskalács-típus (Ecsedi István); Hőkkönsütt perec, kerekperec, nádas perec (Kepéné Bihar Mária: Hetés népi táplálkozása).