XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
Lapszám:
Kezdőoldal: 42
 =>  
„Az olívaolaj-fogyasztó Dél-Európa, a sok növényi olajat használó Kelet-Európa, valamint a vajat, illetve marhafaggyút kedvelő észak- és nyugat-európai népek között a magyarok szinte napjainkig masszívan tartják a szalonna- és a sertészsír-fogyasztás hagyományát. Természetesen mindegyik régió konyhájában megtalálható mindegyik zsiradék, csak éppen egymástól eltérő arányban. A Kárpát-medencében a növényi étolaj elsősorban a katolikus vallásúak böjti étrendjéhez tartozik. A reformátusok nem csak nem főztek olajjal, de az ezzel készült ételeket nem kedvelték, sőt egyenesen gusztustalannak találták.” – írja cikkének bevezetőjében Juhász Katalin, aki a továbbiakban alaposan körüljárja a témát a történelmi háttértől az olajkészítés alapanyagain és módozatain keresztül, a böjtös ételekig.
A cikkben található receptek: Zsufa vagy zsupaleves; Habart bableves, rakaca; Káposztaleves böjtösen; Olajos lév; Káposztás laska; Ganca; Kása olajjal; lencse olajjal; Borsó laskával; Miskuláncia-saláta; Nyers káposzta-saláta.