Cikkek ábécé sorrendben
Gánica, szaladós, kókonya, pászka
Hagyományos böjti és húsvéti ételeink
- Lapszám: 2001/1
- Kezdőoldal: 38
- Műfaj: hagyománytörténet
- Szerző: Juhász Katalin
- =>
Juhász Katalin a Gánica, szaladós, kókonya, pászka című tanulmányában a hagyományos böjti és húsvéti ételeinkről számol be nekünk A hamvazószerdától Húsvét vasárnapig tartó 40 napos böjt történeti áttekintése után olvashatunka kókonya elnevezésű (húsvéti ételek összefoglaló neve, Szegeden a húsvéti megszentelt keménytojást istensegítsi székelyek körében húsvéti kalácsot jelent stb.) ételről tudhatunk meg részletesebb ismeretanyagot. A dolgozatban olvashatunk a böjti ételek mögöttes tartalmainak sokszor évszázados, évezredes gyökereiről is pl. Göcsejben a századfordulón a Szentestére sonkát és tojást, tormát és kalácsot szoktak kengyeles kosárban küldeni (hitük szerint a tojás Krisztus keresztfáját , díszítése Krisztus kötelét, a torma a keserűséget jelképezi), vagy pl.a húsvéti bárány, az ünnep áldozati jellegű étele ( már az ószövetségi zsidók is fogyasztották – kovásztalan kenyérrel Egyiptomból való menekülésük és elsőszülőttjeik váltsága emlékezetére). Megismerhetjük még az írásból a tojás és a sonka mögött húzódó szimbólumrendszert is.