Cikkek ábécé sorrendben
Fortuna ízrapszódia
A magyar gasztronómia és a globalizáció
- Lapszám: 2003/1
- Kezdőoldal: 40
- Szerző: K. Tóth László
- =>
Hitvallásunk, hogy hazánk jelentős nyelvi, zenei, irodalmi, képzőművészeti, tánchművészeti kultúrával büszkélkedhet, s ettől a gasztronómiai kultúrája sem marad el. S ha megvizsgáljuk egy ország, egy társadalom ünnepeit és hétköznapjait, ettől nem választhatóak el az itt élők ételei, étkezési szokásai. A gasztronómia is kiszabadult a paprika világából, az uniformizálás béklyójából. A tradicionális vendéglátást nem lehet megszabni, nagyüzemmé tenni. A magyar gasztronómia értékeihez való visszatérés a rendszerváltástól datálható, illetve az idegenforgalom terén már az ezt megelőző években megkezdődött a nyitás. Fel kell fedeznünk, meg kell találnunk az alapanyagokat, hiszen a konyha itt kezdődik.