XLII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2023. április 14–16.
Lapszám:
Kezdőoldal: 36
 =>  
2014. február 17-én eltávozott az élők sorából Czingel László felvidéki koreográfus, mozgalomszervező, több együttes egykori vezetője, gyűjtő, kiadványok szerkesztője, néprajzi filmek és népművészeti bemutatók forgatókönyvírója, fesztiválműsorok rendezője, országos szaktanfolyamok vezetője, szakmai cikkek szerzője.
1944-ben született, az ’50-es években már táncolt a Felsőcsallóközi Népi Együttesben, később Dunaszerdahelyre telepedve meg alapította a Kis Duna Táncegyüttest, első nagyobb koreográfiája a „János vitéz”. 1977-től a Csalló Néművészeti Együttes vezetője Somorján. Néprajzi tárgyú forgatókönyveket is írt a Szlovák Televízió részére. Czingel László felsőfokú szakérettségit tett népművelésből, elvégezte a hároméves központi koreográfusi távtanfolyamot, több alkalommal részt vett Budapesten, a Honvéd Táncegyüttes koreográfus-továbbképző kurzusain.
Munkásságát elismerték. Viselhette a Csemadok emlékérmét, a Népművelési Intézet ezüst plakettjét, a Szlovák Kulturális Minisztérium emlékplakettjét, a Szlovák Kormány Ezüst plakettjét és számos elismerő oklevél birtokosa volt.