XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
Lapszám:
Kezdőoldal: 37
 =>  
A Kaposvár belvárosától mindössze ötpercnyi autózásra található a „telep”, ahogyan a helyi romák is nevezik. Szürreális világ, amelynek hagyományos cigány kultúrája kuriózumnak számít a somogyi táncgyűjtések között.
1981. november 20-án Együd Árpád és Pesovár Ernő gyűjtöttek a telepen cigánytáncot, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézet (MTA ZTI) munkatársaival együtt pedig hangzóanyagot. A ZTI kutatói 1988-ban és 1989-ben is készítettek itt népzenei felvételeket. A kaposszentjakabi népzenei gyűjtés a következő személyek nevéhez fűződik: Kompák Mária, Kovalcsik Katalin, Németh István, Hász Mihály, Csapó Károly, Pálfy Gyula, Pesovár Ernő.
A cikk szerzői több ízben készítettek hangfelvételeket egy (a táncfilmen is szereplő) beás férfiről, aki a telepi dalokat nagyapjától, apósától tanulta, ezek nagy része nem szerepel a ZTI gyűjtésein.
Komoly eredmény, hogy harminchárom évvel a hang- és képfelvételek elkészülte után, sikerült felkutatni a még élő táncosokat, zenészeket.
A gyűjtőmunka alapján készült XXVI. Zalai Kamaratánc Fesztiválon a Somogy Táncegyüttes által bemutatott „Telepiek” című koreográfia.