XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
Lapszám:
Kezdőoldal: 13
 =>  
Császi Erzsébet Gulyás Bélával beszélgetett a gyertyakészítés fortélyairól. Egerben mindig is nagy keletje volt a gyertyának, a mézeskalácsos és a gyertyás egykoron egy iparágat alkotott, hiszen mindkettőhöz a méhek termékét használták fel. Gulyás Béla mesterségét feleségének nagybátyjától tanulta, az iparos család utolsó leszármazottjától. Bemutatásra került a gyertyakészítés folyamata, ahol a mester a mártó technikát alkalmazva szemléltette a procedúrát. Gulyás azt is elmesélte, hogy a legnagyobb gyertyát a szegedi dómnak mártotta, a 20 centiméter átmérőjű gyertya 10 kilogrammot nyomott. Az érseki város a borokról is híres, ezért Egerben a leggyakoribb gyertyavásárlók a borászok, akiknek legfontosabb kellékük a gyertya, amennyiben a pincében érlelődő mustról van szó.